top of page

Aqua brushmarkers of Alcohol brushmarkers? Wat is het verschil?

Wanneer je een bullet journal of art journal gebruikt, zijn brushpennen vaak een populaire keuze om creatieve en kleurrijke pagina's te maken. Er zijn twee soorten brushpennen of markers die vaak worden gebruikt: alcohol markers en brushpennen op waterbasis.


Hoewel beide soorten geschikt zijn voor het gebruik in een journal, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee die je moet begrijpen voordat je een keuze maakt.


Alcohol markers zijn gemaakt van een alcoholbasis en bieden heldere, levendige kleuren. De inkt droogt snel en is bestand tegen vervaging, wat betekent dat de kleuren op je pagina's niet snel zullen vervagen.


Aqua brushmarkers hebben daarentegen een waterbasis en bieden zachte en subtiele kleuren. De inkt droogt langzamer dan bij alcohol markers, waardoor het mogelijk is om de kleuren te mengen en te vervagen voor een meer aquarel-achtige uitstraling. De punt van een aqua brushmarker is flexibel en kan zowel dikke als dunne lijnen produceren. Deze stiften zijn ideaal voor brushletteren en voor het maken van aquarellen en het toevoegen van kleur aan handgetekende afbeeldingen.


Wanneer je besluit welke stiften je wilt gebruiken in je journal, is het belangrijk om rekening te houden met het soort papier dat je gebruikt. Alcohol markers hebben vaak een hoog doordringend vermogen en kunnen doordrukken op dunner papier. Soms drukt het zo erg door dat de kleur tot op de volgende pagina's te zien is. Dit kan vervelend zijn als je van plan bent om beide zijden van het papier te gebruiken. Bij Alcohol markers moet je dus echt zorgen dat je heel dik papier gebruikt. Denk hierbij aan dik aquarel papier. Aqua brushmarkers zijn zachter en doordringen minder snel in het papier, waardoor ze geschikter zijn voor gebruik in (bullet) journals.


Een ander belangrijk verschil is de geur. Alcohol markers hebben vaak een sterke geur vanwege de alcoholbasis en dit kan voor sommige mensen onaangenaam zijn. Aqua brushmarkers hebben geen geur en zijn daarom een goede keuze als je gevoelig bent voor geuren of in een kleine ruimte werkt.


Mijn conclusie is dat Alcohol markers echt fantastisch zijn voor illustreren, mits je het juiste papier gebruikt. De kleuren zijn mooi, je kan verschillende lagen kleur gebruiken, je kan er mooie kleurovergangen mee maken en ze zijn minder streperig. Maar voor gebruik in je bulletjournal raad ik ze echt af. De kleur gaat dwars door het papier heen. Ook als je een journal hebt met 160gr papier. Dit is echt zonde van je journal.


Voor een bulletjournal zijn brushpennen op waterbasis echt het beste. Ook deze stiften willen nog wel eens doorschijnen op de volgende bladzijde. Maar dit is eigenlijk alleen bij journals met dunner papier. Bij papier van 120gr of meer zal dit nagenoeg niet gebeuren.


Mocht je nu op zoek zijn naar goeie brushpennen? Mijn favorieten zijn de Tombow Dualbrush pennen en de Pentel Brush sign pennen. Voor beiden heb ik op mijn pagina met Veelgebruikte materialen een affiliate linkje staan.

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page